Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Pionirji raziskovanja vode 

Viktor Schauberger

Viktor SchaubergerViktor Schauberger (30.6.1885 - 25.9.1958) je bil avstrijski gozdar, naravovarstvenik in izumitelj, ki je bil tako kot njegova sodobnika Nikola Tesla in Wilhelm Reich močno pred svojim časom. V mladih letih je zavračal klasično izobraževanje in se raje podal v gozd, kjer je predvsem pri opazovanju gibanja vode prišel do marsikaterega revolucionarnega spoznanja.

 

Lesena drča

Prvi večji uspeh je doživel leta 1922, ko je z neobičajno konstruiranimi vodnimi drčami poskrbel za izjemno učinkovito spravilo lesa z višje ležečih gozdov v dolino. Za svoj dosežek je prejel razpisano nagrado – in seveda zavistne poglede s strani klasično izobraženih inženirjev. Vodne drče so kar nekaj let učinkovito delovale na področju Avstrije, Bavarske in Jugoslavije, Viktor pa je razočaran ugotovil, da se je njegov izum izrodil v goloseke in popolno degradacijo naravnega okolja.

 

Viktor Schauberger se je v letih 1928-1935 veliko ukvarjal z razvojem naprave za izdelovanje žive vode oziroma vode z izboljšano strukturo in vsemi potrebnimi minerali. Njegova teorija je bila, da je za življenje in zdravje najboljša izvirska voda, ki sama od sebe priteče na plano v neokrnjeni naravi. Zaradi človeških posegov se je zmanjševalo število neokrnjenih izvirov, na drugi strani pa se je struktura vode uničevala zaradi nenaravnega gibanja skozi ravne cevi iz umetnih materialov. Prva izdelana naprava je bila sicer okorna, vendar je utrdila Schaubergerjev sloves »vodnega čarovnika«, ki si ga je pridobil že z vodnimi drčami.

 

Revitalizator

Ukvarjal se je tudi s saniranjem vodotokov in na podlagi Schaubergerjevih spoznanj so tudi v zadnjem času v Avstriji uspešno uredili nekaj rek, kjer je voda delovala destruktivno.

Njegovo nadaljnje raziskovanje je vedno bolj prehajalo na področje energije in postavil je teorijo implozije, ki pravi da je pridobivanje energije s pomočjo eksplozije (bencinski motor, jedrska energija) destruktivno in škodljivo za naravo. Implozija na drugi strani pomeni koncentracijo energije, tipična predstavnika takšne energije v naravi sta vodni ali zračni vrtinec.

 

Druga svetovna vojna je za Schaubergerja pomenila neprijetno obdobje, saj je bil prisiljen sodelovati v nemški vojski. Po tem obdobju je želel čim bolj pomagati pri zdravljenju Zemlje in obnovi Narave. Iz tega obdobja izhajajo njegovi izumi kot so bakreno orodje (v zadnjem času dostopno tudi v Sloveniji) ter poseben plug, ki energetizira zemljo.

 

Leta 1958 ga je investicijski sklad zvabil v ZDA. Viktor je v tem videl možnost razvoja svojega necentraliziranega in naravi prijaznega pridobivanja energije s pomočjo implozije, vendar sčasoma ugotovil, da nameni investitorjev niso pošteni. Prisiljen se je bil odpovedati vsej dokumentaciji in prototipom, da se je lahko vrnil v domovino, kjer je kmalu po vrnitvi tudi umrl.

Njegovo delo je nadgrajeval njegov sin Walter, ki je v Bad Ischlu v Avstriji postavil tudi Inštitut PKS. Tudi delo Walterja Schaubergerja je izjemno pomembno, vendar ni predmet tega članka.

 

V PKS je na ogled nekaj Viktorjevih izumov, vsake dve leti pa tudi konferenca ICOST, ki smo se je junija 2012 udeležili tudi mi.

 

 

ICOST 2012

Viktor Schauberger je bil zagotovo eden največjih pionirjev na področju raziskovanja vode in energije. Ker se njegova filozofija (in izumi) močno razlikuje od splošno sprejetih naukov, je njegovo delo manj poznano, vendar več kot vredno naše pozornosti. V tem kratkem zapisu je nemogoče zajeti celotno življenjsko delo Viktorja Schaubergerja, zato priporočamo branje knjige Living water Olofa Alexanderssona. Na voljo je še vrsta drugih knjig, vendar ta najbolje povzema njegovo delo. Za vse željne raziskovanja pa je na YouTube tudi vrsta filmov, ki so posvečeni njegovemu delu.

Pri Flaški ves čas sledimo Schaubergerjevi filozofiji opazovanja in posnemanja narave. V njegovem delu smo našli odgovor na vprašanje, kako je mogoče zgolj s strukturirano vodo pridelati boljše jagode, sedaj pa s tehnologijo TPS skrbimo za to, da ima vsak uporabnik Flaške lasten izvir vode.