Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Pionirji raziskovanja vode 

Martin F. Chaplin

artin F. ChaplinMartin F. Chaplin z oddelka za aplikativno znanost na London South Bank University je precejšen del raziskovanja posvetil vodi. Njegova spletna stran 'Water structure and science' je bogata z različnimi dejstvi o vodi in kredibilen vir strokovnih informacij za vsakega, ki želi o vodi vedeti nekaj več.

 

Na podlagi znanstvenih raziskav se je lotil preučevanja fenomena 'spomina vode', ki je po njegovem mnenju v svojem dobesednem pomenu zavajajoč. V svojem delu strogo ločuje med obstojnostjo različnih vodnih struktur in delovanjem homeopatije. Martin F. Chaplin pa je kritičen tudi do svojih kolegov, ki ob omembi spomina vode zgolj zamahnejo z roko in se z odporom obrnejo stran. Zagovarja stališče, da je potrebno preučiti vse dokaze za in proti preden si lahko ustvarimo sodbo o vodi in njeni strukturi.

 

Uvodne besede z njegove spletne strani:

 

Lastnosti vode

Voda je najbolj preučevana snov na zemlji zato je še toliko bolj nenavadno spoznanje, da je njeno obnašanje in funkcioniranje tako slabo razumljeno (ali celo ignorirano). To ne velja zgolj za splošno populacijo pač pa tudi znanstvenike, ki jo preučujejo na dnevni ravni. Lahko je zelo spolzka a obenem lepljiva. Majhnost njenih molekul zanika kompleksnost aktivnosti in singularnih sposobnosti. Edinstvene lastnosti tekoče vode in njena kameleonska narava se v nasprotju z vsemi drugimi molekulami idealno vklapljajo v potrebe življenja.

Objavljene so bile številne razlage kompleksnega obnašanja tekoče vode, nekatere med njimi nedavno. Kar nekaj jih je dodobra kontroverznih. Na spletni strani poizkušam te ideje predstaviti na konsistenten in uravnotežen način in upam, da bom s tem uspel izboljšati razumevanje in pospešiti nadaljnje raziskave.