Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Za vaše zdravje 

Redno pitje vode

Zadostna količina popite vode nedvomno pomaga vsaj na šestih področjih skrbi za zdravje

6 razlogov za redno pitje vode

1. Pitje vode ohranja ravnotežje telesnih tekočin

Voda predstavlja večino naše telesne mase in opravlja številne življenjsko pomembne funkcije. Možgani ledvicam glede na stanje v telesu sporočajo koliko vode naj odvajajo in koliko zadržijo za rezervo. Ko je 'nivo' telesnih tekočin nizek, se vključi stanje žeje. Najkasneje takrat moramo zaloge vode ponovno napolniti oz. dvigniti njen nivo v telesu. Alkohol moti komunikacijo med možgani in ledvicami in povzroča prekomerno izločanje tekočine, kar vodi v dehidracijo.

 

2. Voda pomaga nadzirati vnos kalorij

Voda sicer nima čarobnega učinka na telesno težo, vendar pa pomaga predvsem z vidika nadomeščanja kalorij, ki se skrivajo v ostalih pijačah. Voda v kombinaciji z jedmi, ki prav tako vsebujejo veliko vode, pomaga občutno zmanjšati naš dnevni vnos kalorij. Jedi z visoko vsebnostjo vode imajo namreč večji volumen (psihološki učinek), običajno zahtevajo več žvečenja in se počasneje absorbirajo, zaradi česar smo prej siti. Med tovrstne jedi spada sadje, zelenjava, juhe in enolončnice, močnik,...

 

3. Voda energetizira mišice

Celice, ki ne dobijo zadostne količine tekočin in elektrolitov, se skrčijo. To vodi v mišično utrujenost in slabše fizične sposobnosti. Ameriška fakulteta American College of Sports Medicine je objavila smernice za pitje tekočin in priporoča, da dve uri pred aktivnostjo že zaužijemo pol litra tekočine in jo v rednih intervalih pijemo tudi tekom in seveda po njej.

 

4. Voda pripomore k lepšemu videzu kože

Koža vsebuje veliko vode in deluje kot nekakšna zaščitna pregrada, ki preprečuje prekomerno izgubo tekočin. V dehidriranem stanju je koža suha in zgubana, ob zadostni količini vode v telesu pa bolj sijoča in napeta. Vlažilne kreme v bistvu zadržujejo vodo v koži in posledično izboljšajo izgled. Žal pa voda ne more izbrisati gubic in črt na koži :).

 

5. Voda pomaga ledvicam

Telesne tekočine transportirajo snovi v in iz celic. Med drugim iz telesa izplakujejo različne toksine, ki so običajno raztopljeni v vodi in se v obliki urina izločajo prek ledvic. Premajhna količina vode v telesu ta postopek precej oteži. Če pijemo dovolj vode, je urin svetel in šibkega vonja, medtem ko je ob premajhnem vnosu tekočin koncentriran, temneje obarvan in močnejšega vonja. Kronično dehidrirane osebe so tudi bolj izpostavljene nevarnosti pojava ledvičnih kamnov.

 

6. Voda pomaga ohranjati delovanje črevesja

Zadostna hidriranost pripomore k pravilnemu delovanju črevesja. Kadar ne zaužijemo dovolj vode, jo debelo črevo povleče iz blata, kar vodi v zaprtje. Voda in vlaknine v zadostnih količinah sta perfektna kombinacija, saj voda transportira vlaknine po črevesju in skupaj delujeta kot metla.

 

Vir: http://www.webmd.com/diet/features/6-reasons-to-drink-water?page=2