Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Steklenica Flaška 

Za naše okolje

Pijmo vodo iz vodovoda

Za naše okoljeNa območjih s kakovostno pitno vodo predstavlja kupovanje embalirane vode nepotrebno obremenjevanje okolja. Večina embalirane vode je polnjene v PET plastenke. Relativno nizka stopnja recikliranja tega materiala v manj kakovostne materiale (down-cycling) to dejstvo še potencira. Povsod, kjer imamo na voljo kakovostno pitno vodo ali primerno filtrirano vodo, jo pijmo in s tem zmanjšajmo svoj prispevek k onesnaževanju okolja.

 

Nekaj dejstev:

  • Povprečni prebivalec EU je leta 2010 popil kar 103 l embalirane vode, povprečni Slovenec 58 l, povprečni Nemec pa kar 168 l. Največ embalirane vode v EU popijejo Italijani - kar 176 l. (http://www.voda.si/dokumenti/EFBW_report_2015.pdf)
  • Izračun Flaškinega ogljičnega odtisa je pokazal, da lahko povprečen Slovenec, ki namesto ustekleničene vode pije vodo iz vodovoda, emisije CO2e na račun pitja vode zmanjša kar za 95 %.
  • Povprečni Slovenec, ki namesto ustekleničene vode pije vodo iz vodovoda, v enem letu prepreči odlaganje 42 litrskih plastenk na deponije ali v naravo oziroma prepreči porabo 10,5 litrov nafte in 126 litrov vode na račun proizvodnje plastenk.